hotline

98-9227004941+24/7 مرکز پشتیبانی

دپارتمان صادرات لبنیات کالبر

همه چیز درباره تولید، صادرات و خرید شیر پاکتی استریل (تتراپک) از ایران

در اینجا به انواع شیر براساس نوع فرآیند حرارتی، مراحل آماده‌سازی فراورده های لبنی در کارخانه، بهترین برندهای معروف تولید شیر پاکتی استریل ایرانی، زمان نگهداری، روش های سالم سازی سرد شیر و چالشهای صادرات در صنعت این محصول می پردازیم.

     جدول محتویات
  1. ترکیبات شیر پرچرب
  2. ترکیبات شیر کم چرب
  3. پردازش شیر مایع و تبدیل آن به فرآورده های لبنی متفاوت در کارخانه لبنی
  4. روش های سالم سازی سرد شیر
  5. شیر استریل عمده از کجا بخریم؟
  6. آشنایی با محصولات صادراتی کالبر
  7. صادرات شیر پاکتی تتراپک کالبر به چه کشورهایی انجام ‌شده است؟
  8. شیر یک لیتری کالبر، برای صادرات یا مصرف داخل؟
  9. بیشترین کشورهای خریدار شیر پاکتی مدت دار کالبر کدامند؟
  10. مزایا و ارزش تخمینی بسته بندی آسپتیک یا تتراپک
  11. ماندگاری شیر تتراپک 200 سی سی کالبر
  12. صادرات شیراستریل تتراپک (مدت دار - فرادما)
  13. صادرات سالانه 3000 تن لبنیات کالبر

شیر یکی از منابع غنی و کامل از ترکیبات مغذی است که برای سلامتی بدن ما بسیار حائز اهمیت است. در اینجا، با ترکیبات موجود در شیر آشنا می‌شویم.

ترکیبات شیر پرچرب

شیر چرب، یک منبع پر ارزش و کامل از ترکیبات مغذی برای انسان‌هاست. در اینجا، به ترکیبات موجود در شیر پر چرب می‌پردازیم. جدول ارزش غذایی 100 گرم شیر پرچرب به شرح زیر است:

مقدار مواد تشکیل دهنده اصلی
3.2 گرم چربی کل
4.7 گرم کربوهیدرات
3.3 گرم پروتئین
4.8 گرم قندها
4.67 گرم کربوهیدرات خالص
123 میلی گرم کلسیم
12 میلی گرم منیزیم
101 میلی گرم فسفر
150 میلی گرم پتاسیم
1.9 میکروگرم سلنیوم
38 میلی گرم سدیم
0.41 میلی گرم روی
88.1 گرم آب
12 میلی گرم کلسترول

ترکیبات شیر کم چرب

ارزش غذایی شیر پر چرب و شیر کم چرب در ویتامین‌ها، مواد معدنی، پروتئین‌ها و هورمون‌ها تفاوتی ندارد. تنها تفاوت آنها در میزان کالری و چربی است. در هر ۲۲۰ گرم شیر پر چرب حدود ۱۵۰ کالری و ۸ گرم چربی وجود دارد، در حالی که در ۲۲۰ گرم شیر کم چرب ۱ درصد، حدود ۱۰۰ کالری و ۵ گرم چربی دیده می‌شود. در جدول زیر میزان کالری و چربی موجود در انواع شیر آورده شده است:

کالری و میزان چربی شیر در هر ۲۲۰ گرم

چربی کالری نوع شیر
۸ gr ۱۵۰ شیر پرچرب یا شیر کامل
۴/۵ gr ۱۲۰ شیر کم‌چرب ۲ درصد
۵ gr ۱۰۰ شیر کم‌چرب ۱ درصد

پردازش شیر مایع و تبدیل آن به فرآورده های لبنی متفاوت در کارخانه لبنی

پس از ورود به کارخانه فرآوری لبنیات، شیر با استفاده از باسکول وزن می شود و وزن به طور خودکار ثبت می شود. به طور همزمان، داده‌های یک رایانه داخلی به‌صورت بی‌سیم در یک سیستم جمع‌آوری داده دانلود می‌شود، که اطلاعات مربوط به دما و حجم شیر جمع‌آوری‌شده از هر مزرعه را ذخیره می‌کند. دمای شیر باید 4 تا 6 درجه سانتیگراد باشد. ظروف استریل برای جمع‌آوری خودکار نمونه‌های شیر از هر تامین‌کننده در منبع استفاده می‌شود و این نمونه‌ها سپس برای تجزیه و تحلیل دقیق به تکنسین آزمایشگاه ارسال می‌شوند. به هر شیری که از نظر ترکیب، طعم یا بو از استانداردهای معمولی انحراف داشته باشد، درجه کیفیت پایین تری داده می شود. این نمونه ها از نظر اسیدیته، آنتی بیوتیک، آب اضافه شده، چربی و پروتئین مورد آزمایش قرار می گیرند.

در شکل زیر جریان فرآوری شیر به محصولات لبنی متفاوت نشان داده شده است.

milk processing in dairy factory

انواع شیر براساس نوع فرآیند سالم سازی

شیر پاستوریزه، استریل یا فرادما، فراپاستوریزه یا ESL

پاستوریزه کردن شیر: گرم کردن شیر برای از بین بردن باکتری های بالقوه بیماری زا و افزایش ماندگاری شیر، پاستوریزه کردن آن نام دارد. پس از انجام عمل حرارت دادن، شیر را تا دمای 3-4 درجه سرد می کنند. گرم کردن شیر میکروارگانیسم های مضر موجود در آن را از بین می برد و سرد کردن آن باعث می شود که میکروارگانیسم های جدید توانایی رشد و تکثیر نداشته باشند.

به طور کلی فرایند پاستوریزه کردن در دو حالت آهسته و سریع انجام می شود.

دمای 63 تا 65 درجه به مدت 30 دقیقه

دمای 72 درجه به مدت 15 ثانیه

دمای 85 تا 90 درجه به مدت چند ثانیه

استریلیزه کردن شیر: استریلیزه کردن از بین بردن میکروارگانیسم های بیماریزای موجود در شیر به خصوص باکتری های مقاوم به حرارت است. چرا که مخمرها و کپک ها با کمترین میزان حرارت و یا طی فرایند پاستوریزه کردن از بین میروند ولی تخریب دیواره ی سلولی باکتری های مقاوم به حرارت و مرگ آنها نیاز به حرارت بالایی دارد.

دمای 110 درجه به مدت 30 دقیقه

دمای 130 درجه به مدت 30 ثانیه

دمای 145 درجه به مدت 1 ثانیه

اعمال حرارت بر حسب نوع روش انتخابی ممکن است به شیوه مستقیم یا غیر مستقیم انجام شود. پس از آن شیر تا دمای 20 درجه خنک شده و در شرایط کاملا استریل در ظروف استریل بسته بندی می شود.

فراپاستوریزه کردن شیر - شیر UP:

نوع دیگری از پاستوریزاسیون با دمای بالا وجود دارد که به این روش پاستوریزاسیون با درجه حرارت فوق‌العاده بالا یا فراپاستوریزاسیون گفته می‌شود. در این روش، شیر در دمای ۱۴۰ درجه سانتی‌گراد حرارت می‌بیند و به مدت ۲ ثانیه در این دما باقی می‌ماند. سپس، در یک محیط استریل شده بسته‌بندی می‌شود. همچنین، بسته‌بندی باید با استفاده از پراکسید هیدروژن استریل شود. ماندگاری این نوع شیر بین 30 تا 60 روز است. با بهره‌مندی از بسته‌بندی اسپتیک، شیر ESL- Extended Shelf Life می‌تواند تا ۹۰ روز در دمای حداکثر ۴ درجه سانتی‌گراد نگهداری شود.

از نظر هزینه تمام شده برای تولیدکننده، روش فراپاستوریزه از روش فرادما کم هزینه‌تر است. اگر چه راه‌اندازی اولیه این روش از هزینه روش پاستوریزاسیون استاندارد گران‌تر است، اما استفاده از این تکنولوژی جدید شیر نسبت به روش فرادما برای تولیدکننده ساده‌تر است. دلیل این سادگی نسبی، دمای کمتر فرایند و البته بسته‌بندی با دردسر کمتر است. نیازی به بسته‌بندی اسپتیک نیست و همین که محیط و تجهیزات حین بسته‌بندی استرلیزه باشد کفایت می‌کند.

برای نگهداری شیر با توجه به فرایند تولید شده آن، توجه به این نکات ضروری است:

نگهداری شیر پاستوریزه

شیر پاستوریزه باید در دمای صفر تا 4 درجه سانتی‌گراد در یخچال نگه داشته شود. مدت زمان نگه ‌داری شیر پاستوریزه معمولا 4 تا 5 روز است.

نگهداری شیر استریلیزه

شیر استریلیزه را می توان در دمای محیط به مدت 4 تا 6 ماه نگهداری کرد اما پس از باز شدن بسته بندی، حتما باید در یخچال نگهداری شود و در مدت 5 روز به مصرف برسد.

نگهداری شیر فراپاستوریزه

ماندگاری این نوع شیر از ۳۰ تا ۶۰ روز متغیر خواهد بود.

نباید فراموش کرد که شیر ESL با شیر UHT یا شیر فرادما متفاوت است و حتی قبل از باز شدن نیز می‌بایست داخل یخچال نگهداری شود.

روش های سالم سازی سرد شیر

با توجه به اثرات هرچند اندک فرآیند حرارتی، بر روی خواص حسی و تغذیه ای، استفاده از روشهای سرد در سالم سازی مواد غذایی مورد توجه قرار گرفته است. از مهم‌ترین روش‌های غیر حرارتی مورد استفاده در فرآوری شیر می‌توان به این موارد اشاره کرد: استفاده از فشار بالا، میدان الکتریکی ارتعاشی، میکروفیلتراسیون، استفاده از گاز CO2 تحت فشار بالا و تشعشع.

فرآیند فشار بالا با تخریب دیواره و غشاء سلولی، تغییر مورفولوژی سلول‌ها، دناتوره کردن پروتئین‌ها، ممانعت از مکانیزم‌های ژنتیکی و تخریب ریبوزوم‌ها، به سالم‌سازی محصول کمک می‌کند.

تکنولوژی میدان الکتریکی ارتعاشی با ایجاد حفرات در غشاء سلولی باعث از بین رفتن میکروارگانیسم‌ها می‌شود.

میکروفیلتراسیون از طریق جداسازی میکروارگانیسم‌ها بر اساس اختلاف اندازه و حجم آن‌ها با ترکیبات اصلی ماده غذایی عمل می‌کند.

تکنولوژی استفاده از گاز CO2 تحت فشار بالا با ایجاد تغییر در غشاء سلولی، کاهش pH داخل سلولی، غیرفعال کردن آنزیم‌های کلیدی، اثر مستقیم بر متابولیسم، به‌هم زدن تعادل الکترولیت داخلی و خروج ترکیبات حیاتی از سلول، میکروارگانیسم‌ها را از بین می‌برد.

پرتودهی نیز با تغییر در سیستم‌های زیستی، باعث نابودی میکروارگانیسم‌ها می‌شود.

تولید کنندگان انواع شیر عمده فرادما صادراتی در ایران (شیر استریل عمده از کجا بخریم؟)

برخی ازبهترین برندهای معروف تولید شیر استریلیزه صادراتی در ایران به شرح زیر است:

پگاه

کاله

دامداران

میهن

رامک

کالبر

دومینو

آشنایی با محصولات صادراتی کالبر

لبنیات کالبر با بیش از ۲۸ سال تجربه در زمینه تولید محصولات لبنی، طیف گسترده‌ای از محصولات را در دو بخش مختلف عرضه می‌کند. مجموعه B2B شامل پودر شیر خشک صنعتی، پودر آب پنیر و کره بدون نمک است. سبد FMCG نیز انواع پنیر، شیر تتراپک صادراتی، شیر طعم‌دار تتراپک، خامه استریل با ماندگاری بالا صادراتی و انواع آبمیوه با ماندگاری بالا را شامل می‌شود.

طیف گسترده ای از شیر و مشتقات لبنی در کالبر آماده سفارش و صادرات می باشد:

پنیر صادراتی:

کالبر انواع پنیر از جمله پنیر فتا، خامه ای، لبنه و انواع فرآوری شده و پروسس را صادر می کند.

خامه صبحانه تتراپک 200 گرمی صادراتی:

این محصول از پاستوریزه کردن شیر مایع تازه تولید می شود. خامه صادراتی کالبر شامل خامه با چربی گیاهی 200 میل، خامه با چربی حیوانی 200 میل و خامه کاکائویی است.

شیر پاکتی استریل 200 سی سی صادراتی:

انواع شیرهای پاکتی استریل UHT لبنیات کالبر به صورت پر چرب (3 درصد چربی)، نیم چرب (2.5 درصد چربی) و کم چرب (1.5 درصد چربی)، به بازارهای داخلی و بین المللی عرضه می شود. با توجه به ماندگاری بالای شیر استریل شده، می‌توان آن را به راحتی به مقاصد دور ارسال نمود.

شیر استریلیزه و هموژنیزه طعم دار صادراتی:

مجموعه شیر استریلیزه طعم دار کالبر با طعم قهوه، شیر موز، شیر کاکائو، شیر توت فرنگی و شیر عسل به فروش می رسد.

آب میوه پاکتی تک نفره صادراتی:

مجموعه آب میوه‌های کالبر مجموعه‌ای از طعم‌های با طراوت از جمله آب انار UHT، نکتار پرتقال UHT، آب انگور UHT، آب آناناس UHT، آب آلبالو UHT، آب سیب UHT و نکتار انبه را ارائه می‌دهد.

کره صادراتی:

کره نمکی یا کره بدون نمک (25 کیلوگرم) از خامه تازه با کیفیت بالا و با استفاده از فناوری کره سازی پیشرو در جهان ساخته شده است.

پودر لبنیات صادراتی:

دسته بندی پودرهای لبنیات کالبر که هم پودر شیر و هم پودر آب پنیر را شامل می شود.

صادرات شیر پاکتی تتراپک کالبر به چه کشورهایی انجام ‌شده است؟

کالبر تاکنون به کشورهای مختلفی از جمله کشورهای خاورمیانه، آفریقا و کشورهای CIS صادرات ‌نموده ‌است.

شیر یک لیتری کالبر، برای صادرات یا مصرف داخل؟

حجم بالای دریافت روزانه شیر در ایران، توسط کارخانه کالبر، باعث شده این کارخانه بتواند علاوه بر این که نیازهای داخلی را تامین کند، فرصت صادرات محصولات لبنی به کشورهایی همچون افغانستان، پاکستان، عراق، سوریه، لبنان، یمن، عمان، قطر، امارات، بحرین، کویت، ترکمنستان، آذربایجان، گرجستان، ازبکستان، تاجیکستان، قزاقستان و کشورهای آفریقایی را نیز فراهم کند . در نتیجه شیر یک لیتری کالبر نیز علاوه بر مصرف داخل، به صورت عمده صادر میشود.

export kalber uht milk

بیشترین کشورهای خریدار شیر پاکتی مدت دار کالبر کدامند؟

بزرگترین کشورهای واردکننده شیر پاکتی مدت دار کالبر، کشورهای پاکستان، افغانستان، امارات و عراق هستند و این کشورها بیشترین حجم مبادلات از مبدا ایران را تشکیل میدهند.

مزایا و ارزش تخمینی بسته بندی آسپتیک یا تتراپک

بازار بسته بندی های آسپتیک و عمر مفید طولانی مدت (ESL) به ویژه در صنایع لبنی رشد قابل توجهی را تجربه می کند. این فناوری نوآورانه مزایای متعددی از جمله ماندگاری طولانی محصول و کاهش ضایعات را ارائه می دهد که آن را به یک انتخاب پایدار و مقرون به صرفه برای پردازشگرهای لبنی تبدیل می کند.

بسته بندی آسپتیک برای محصولات لبنی مقاومت در برابر رشد میکروبی، اکسیداسیون و آلودگی را تضمین می کند و باعث محبوبیت فزاینده ای در بین تولیدکنندگان لبنی می شود. این فناوری به خرده فروشان اجازه می دهد تا محصولات با تاریخ فروش طولانی را ذخیره کنند، ضایعات را کاهش دهند و محصولات تازه تری را به مصرف کنندگان ارائه دهند.

بازار جهانی بسته بندی آسپتیک در حال افزایش است، با ارزش تخمینی 61.3 میلیارد دلار در سال 2022، پیش بینی می شود تا سال 2032 به 147.6 میلیارد دلار برسد.

بسته بندی آسپتیک مزایای حمل و نقل و فروش محصول بدون یخچال را ارائه می دهد و آن را در مناطقی با ذخیره سازی محدود در یخچال قابل دسترسی می کند. همچنین به لطف مواد بسته بندی سبک وزن، ردپای کربن را در حین حمل و نقل کاهش می دهد.

علاوه بر این، بسته بندی آسپتیک با کاهش ضایعات مواد غذایی و امکان استفاده از مواد قابل بازیافت به پایداری کمک می کند. به عنوان مثال، تترا پاک، موانع مبتنی بر پلیمر را برای جایگزینی لایه های آلومینیومی در کارتن های آسپتیک معرفی کرده است و در حال آزمایش موانع مبتنی بر الیاف برای توزیع در شرایط محیطی است.

ماندگاری شیر تتراپک 200 سی سی کالبر

شرایط نگهداری و ماندگاری شیر تتراپک بسیار حائز اهمیت می‌باشد. شیر UHT یا شیر استریلیزه شده، به دلیل ماندگاری طولانی، یکی از مواد اصلی در بسیاری از خانواده ها است. شیر فرادمای باز نشده زمانی که در مکانی خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود می تواند تا شش ماه ماندگاری داشته باشد. پس از باز شدن، بهتر است ظرف 5 تا 10 روز مصرف شود. جادو در فرآیند فوق پاستوریزاسیون نهفته است که دمای شیر را بالا می برد تا باکتری های مضر را از بین ببرد و دوام آن را تضمین کند. شیر تتراپک 200 سی سی کالبر و به طور کلی شیرهای ساده مدت دار و شیر های طعم دار مدت دار لبنیات کالبر دارای 6 ماه ماندگاری می باشند.

uht milk of kalber dairy

در کارخانه محصولات کالبر، برای بسته‌بندی شیر پاکتی فرادما از بسته بندی تتراپک یا آسپتیک استفاده می‌شود. این نوع بسته‌بندی از جذب رطوبت، نور و اکسیژن جلوگیری می کند. این استراتژی بسته‌بندی بسیار مؤثر در حفظ کیفیت و تازگی شیر در طول مدت زمان نگهداری می‌باشد.

صادرات شیراستریل تتراپک (مدت دار - فرادما)

در میان کدهای تعرفه صادرات صنایع غذایی، بالاترین سهم ارزشی متعلق به شیر و محصولات لبنی با حدود ۲۷ درصد می باشد.

صادرات شیر استریل تتراپک (مدت دار - فرادما) در ایران یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های صنعتی و اقتصادی کشور محسوب می‌شود. این نوع شیر که با استفاده از فناوری فرادما (UHT) تولید می‌شود، دارای ماندگاری طولانی مدت و کیفیت بالا است، و در بسته‌بندی‌های تتراپک عرضه می‌شود که محافظت از شیر در برابر نور، هوا و میکروب‌ها را تضمین می‌کند.

مزایای صادرات شیر استریل تتراپک شامل ماندگاری بالا، حفظ کیفیت و بسته بندی ایمن و مقاوم می‌شود.

ایران با تولید سالانه مقادیر قابل توجهی از شیر پاکتی استریل، به یکی از صادرکنندگان مهم این محصول در منطقه تبدیل شده است. بازارهای هدف شامل کشورهای همسایه، خاورمیانه، آسیای میانه، و حتی برخی کشورهای اروپایی و آفریقایی می‌باشند.

چالش‌های صادرات شیر استریل تتراپک نیز می‌تواند شامل رقابت جهانی، مقررات وارداتی، مسائل لجستیکی باشد.

با این حال، با توجه به کیفیت بالای شیر استریل تتراپک تولیدی در ایران و تقاضای رو به رشد در بازارهای بین‌المللی، این صنعت پتانسیل بالایی برای رشد و توسعه بیشتر دارد.

صادرات سالانه 3000 تن لبنیات کالبر

صادرات سالانه 3000 تن لبنیات کالبر به کشورهای مختلف از جمله خاورمیانه، آفریقا، کشورهای CIS و GCC انجام میشود.

این شرکت تجربه صادرات شیر پاکتی استریل، خامه صبحانه تتراپک و مواد لبنی به بازارهای مختلف از جمله گرجستان، عراق، پاکستان، آدربایجان، قرقیزستان و قزاقستان و افغانستان وافریقا و امارات و قطر و امان را تحت برند تجاری کالبر دارد.

احترام به نیاز مشتری، پایبندی به تعهدات، استفاده از شیر تازه روزانه از دامداری های تحت نظارت و کنترل خود شرکت کالبر، ارسال محصول پس از طی شدن دوره کامل قرنطینه و QC Approval زیر نظر دقیق این کارخانه، تنوع گسترده شیر پاکتی تتراپک صادراتی و حفظ کیفیت محصولات صادراتی به عنوان ارکان راهبردی، از مهمترین عوامل موفقیت کالبر محسوب می شوند.

جهت خرید شیر پاکتی تتراپک 200 سی سی عمده و واردات شیر پاکتی تک نفره نی دار (استریلیزه و هموژنیزه) با کارشناسان مجموعه کالبر تماس بگیرید و شیر استریل را در سریع‌ترین زمان ممکن تهیه فرمایید.

برای سفارشات صادرات با مراجعه به صفحه تماس با ما و برقراری تماس مستقیم با مدیر صادرات یا کارشناسان فروش، امکان سفارش گیری مهیا است.

سوالات متداول

تا به حال فکر کرده اید که چرا طعم شیر بدون لاکتوز شیرین تر از شیر معمولی است؟

آنزیم‌های لاکتاز به طور طبیعی لاکتوز، قند موجود در شیر را به گلوکز و گالاکتوز تجزیه می‌کنند و در نتیجه طعم شیرین‌تری دارند. شیرهای بدون لاکتوز مناسب برای کسانی که عدم تحمل به لاکتوز دارند، مناسب می باشد.

مصرف سالانه شیر گاو مایع در سراسر جهان در سال 2023 چه میزان بوده است؟

مصرف سالانه شیر گاو مایع در سراسر جهان در سال 2023، به تفکیک کشور (به 1000 تن):

هند  87,450

EU 23,650

ایالات متحده  20900

چین  16700

برزیل  10,881

روسیه 6800

بریتانیا  6000

مکزیک  4,185

ژاپن 4070

اوکراین  4010

جوشاندن شیر چه تاثیری روی آن دارد؟

شاید تعجب کنید که جوشاندن چه تاثیری بر شیر دارد! مردم اغلب هنگام استفاده از شیر در آشپزی آن را می جوشانند. برای از بین بردن باکتری های مضر می توانید شیر خام را بجوشانید. با این حال، جوشاندن شیر غیر ضروری است، زیرا بیشتر شیرهای موجود از قبل پاستوریزه شده است.

تحقیقاتی که تغییرات محتویات ویتامین و مواد معدنی را در شیر خام در مقایسه با شیر گرم شده بررسی کرد، نشان داد که دمای پاستوریزاسیون منظم، محتوای مواد مغذی را تغییر چندانی نمی دهد.

شیر یک غذای بسیار مقوی با طیف وسیعی از مواد مغذی است. وقتی آن را می جوشانید، برخی از ویتامین ها تجزیه می شوند. برخی از چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها نیز ممکن است تغییر کنند.

نوشیدن شیر جوشیده شده مزایا و معایبی دارد. برخی از آزمایش‌ها سطوح پایین‌تری از ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در شیر جوشانده، از جمله ویتامین‌های B2، B3، B6 و اسید فولیک را نشان داده‌اند - در برخی موارد تا 36 درصد. همچنین، ریبوفلاوین و پروتئین قابل هضم کمتری دریافت خواهید کرد. اما ممکن است از چربی های با زنجیره کوتاه و متوسط بهره مند شوید. افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به شیر ممکن است شیر جوشانده را بهتر تحمل کنند.

هر چه شیرتان را بیشتر گرم کنید، احتمال اینکه پروتئین‌ها را دناتوره کنید و باعث لخته شدن آن‌ها شوید، بیشتر می‌شود.

میانگین محتوای SNF در شیر

ترکیبات اصلی شیر آب، چربی، پروتئین، لاکتوز (قند شیر) و مواد معدنی (نمک) است. شیر همچنین حاوی مقادیر کمی از مواد دیگر مانند رنگدانه ها، آنزیم ها، ویتامین ها، فسفولیپیدها (مواد با خواص چربی مانند) و گازها است.

مقادیر مختلف ترکیبات اصلی شیر می تواند به طور قابل توجهی بین گاوهای نژادهای مختلف و بین گاوهای منفرد از یک نژاد متفاوت باشد. بنابراین، فقط مقادیر حدی را می توان برای تغییرات بیان کرد.

شیر گاو از حدود 87 درصد آب و 13 درصد ماده خشک تشکیل شده است. ماده خشک در آب معلق یا حل می شود. بسته به نوع جامدات و اندازه ذرات (جدول زیر)، سیستم های توزیع متفاوتی از آنها در فاز آب وجود دارد.

علاوه بر مواد جامد کل، از اصطلاح جامدات بدون چربی (SNF) در بحث ترکیب شیر استفاده می شود. SNF مقدار کل مواد جامد منهای چربی است. میانگین محتوای SNF مطابق جدول زیر 13.0 - 3.9 = 9.1٪ است.

ترکیبات میانگین مقدار
آب 87.5 85.5-89.5
کل مواد جامد 13.0 10.5-14.5
چربی 3.9 2.5-6.0
پروتئین 3.4 2.9-5.0
لاکتوز 4.8 3.6-5.5
مواد معدنی 0.8 0.6-0.9

مقدار PH شیر

pH شیر معمولی به طور کلی بین 6.6 تا 6.8 با میانگین 6.7 به عنوان رایج ترین مقدار قرار دارد.